Kennisoverdracht installateur
JHV Advies kan de installateur ondersteunen in het toepassen van de normen en regelgeving voor gastechnische installaties.
Hierbij is het van belang dat men bekend is met de eisen die aan gasleidingen, gastoestellen en rookgasafvoer zoals in o.a. NEN 3028, NEN 2757, NEN 8078, NEN 8757, NEN 1078 en NPR 3378 worden gesteld. En natuurlijk de inhoudelijke kennis van de beoordelingsrichtlijnen BRL 6000 – 25 en BRL K25000.
De proceseisen die te maken hebben met de CO-certificatie zijn:
- het installeren
- het repareren
- het onderhouden of
- in bedrijf stellen van een gasverbrandingsinstalltie
Uit gevoerde gesprekken met installateurs blijkt dat de inhoudelijke kennis van den van toepassing zijnde normen en voorschriften niet altijd duidelijk zijn voor installateurs. Het is vaak moeilijk voor ze om de normen en richtlijnen begrijpelijk te lezen en toe te passen.
De gasketelwet
CO-certificering
Zonder certificaat sleutelen aan een gasinstallatie is per 1 april 2023 verboden. Iedereen die werkt aan een gasverbrandingsinstallatie, dat kan zijn het installeren, repareren, onderhouden of in bedrijf stellen, dient over een geldig certificaat te beschikken.
Door verkeerd geïnstalleerde, onjuist afgestelde en verkeerd onderhouden of defecten in gasinstallaties kan koolmonoxide ontstaan. Zijn de rookgasafvoeren of afvoerkanalen lek dat kan de aanwezige koolmonoxide in de woning of verblijfsruimten komen. Dit kan leiden tot koolmonoxide ongevallen. Dit geldt ook voor gloednieuwe en moderne cv-installaties.
Veelgestelde Vragen
Moet een cv-ketel die niet voldoet aan de regelgeving worden afgekeurd en worden aangepast aan de nieuwe regelgeving?
Dit is afhankelijk van de situatie en de installateur kan dit zelf bepalen, Hij zal dit onderbouwd moeten uitvoeren.
Hoe kan ik als installateur bepalen wat wel of niet is toegestaan?
Deze informatie is niet te verkrijgen bij de certificerende instellingen omdat zij vanwege hun onpartijdigheid niet mogen adviseren.
Bij bestaande installaties zijn er meerdere omstandigheden die een rol spelen om:
– een cv-ketel buiten werking te stellen of
– moet de rookgasafvoer worden vervangen indien een cv-ketel binnen korte tijd vervangen moet worden of
– moet het beugelen van bestaande rookgasafvoer volgens het “nieuwe beugelen”
Het doel van het aanbieden van kennisoverdracht
Hiermee wil JHV Advies de (kleinere) installatiebedrijven en zzp-ers de mogelijkheid bieden om ondersteuning te krijgen bij de certificering en werkzaamheden volgens de Kiwa BRL K25000.
Uit ervaring met installateurs die al een raamcontract hebben afgesloten of telefonische ondersteuning willen, blijkt dat installateurs niet of onvoldoende inhoudelijk bekend zijn met de Kiwa BRL K25000 certificatieregeling. Ook het lezen van de van toepassing zijnde normen is vaak een uitdaging voor installateurs.
Ook het beoordelen van bestaande installaties is een uitdaging om met een goed onderbouwd advies hun klanten te adviseren.
Deze kennisoverdracht kan plaatsvinden door middel van workshops, toolboxmeeting, persoonlijke kennisoverdracht of kennisoverdracht via een raamcontract.
Kennisoverdracht middels een raamcontract houdt in dat er periodiek overleg (aantal zal gezamenlijk bepaald worden) zal plaatsvinden waarbij de verschillende gastechnische onderwerpen besproken kunnen worden. Dit zijn vaak de onderwerpen waarover de installateur informatie wil ontvangen. In dit contract kunnen er tevens een aantal ad-hoc vragen gesteld worden over hoe te handelen bij afwijkende situaties
De voordelen voor de installateur zijn:
- Vanwege het feit dat de certificerende instelling geen advies en verbeterpunten mag geven (vanwege onpartijdigheid) is het voor de installateur van belang dat hij onafhankelijk advies kan vragen aan JHV Advies.
- De controle van de certificerende instelling is gebaseerd op steekproeven, dus de jaarlijkse beoordeling van het systeem kan mogelijk bij iedere audit weer andere tekortkomingen opleveren. Door de beoordeling van het kwaliteitshandboek door JHV Advies kan het bovenstaande voorkomen worden.
- Tevens bestaat de mogelijkheid dat JHV Advies locaties bezoekt om te beoordelen hoe de situatie als veilig kan worden beoordeeld omdat deze niet (volledig) aan de van toepassing zijnde eisen voldoet.